středa 26. září 2012

Beseda v Jihlavských listech


Včera pořádaly Jihlavské listy debatu s lídry nebo zástupci jednotlivých politických uskupení kandidujících na Vysočině. Jak je známo na Vysočině kandiduje celkem 18 subjektů a přítomni byli zástupci těchto uskupení  - ČSSD, ODS, KSČM, TOP09, KDU-ČSL, Strana Zelených, DSSS (Dělnická strana sociální spravedlnosti), Strana svobodných občanu, NS-LEV21, Suverenita (uskupení Jany Bobošíkové), Pravý blok, Starostové pro Vysočinu, SNK_ED a Nestraníci.
Jak to bývá v takové široké společnosti, tak jsme se k jádru věci moc nedostali. Nejvíce prostoru dostala diskuse o spalovně a evergreen Vysočiny – hlubinné úložiště radioaktivních odpadů. Bohužel jsme se k zásadní diskuzi o stavu školství, výhledech zdravotnictví a dalších ožehavých problémech, moc nedostali. Zajímavé bylo, že se většina přítomných (samozřejmě mimo ČSSD a KSČM a také lidovců) poměrně kriticky vyjadřovalo k hospodaření kraje, ale zásadní debata opět neproběhla. Přepis  bude k dispozici na webových  stránkách Jihlavských listů a ve zkrácené podobě vyjde tiskem asi příští pátek.
Co dodat – pro mě bylo zajímavé se seznámit s argumentací a osobnostmi některých představitelů. Umím si docela dobře představit, že by i zástupci některých „menších“ uskupení mohli být v budoucím krajském zastupitelstvu, byli by určitě přínosem.
Večer proběhla v hotelu Kotyza v Humpolci beseda s občany. Sešlo se asi 20 lidí a byť se jednalo spíše o příznivce, nebyly všechny otázky jednoduché. Jedna paní mi  vyčetla volební slogan - Lepší hejtman. Připadá jí, že jsem samolibý a slogan je prostě nevhodný. Snažil jsem jí vysvětlit, že lepší je druhý stupeň od přídavného slova dobrý, a že je prostě normální usilovat o to, aby nový hejtman řešil úkoly lépe.
Každopádně se zdá , že hlavní volební slogan zaujal – pozitivně i negativně, a to jde.

Ota Benc

P.S.:
Českým překladem předchozí  vědecké verze přísloví je: „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej“

Dnešní vědecká verze: „Prostá kompetetivní participace stojí v hierarchii důležitosti výše než eventuální vítězství “

Žádné komentáře:

Okomentovat